Hydrolát je přímý produkt parovodní destilace rostlin, resp. objemná vodní frakce produktu, na jejímž povrchu se utváří vrstvička esenciálního oleje. Při destilaci se ustavuje rovnováha mezi vodnou a olejovou frakcí a ty složky esence, které jsou lépe rozpustné ve vodě, tak přechází do hydrolátu. Slovo hydrolát je složeninou slov hydro – tedy voda a lait – francouzsky “mléko”, podle jemného mléčného zákalu některých hydrolátů. Ačkoliv často bývají označovány jako vedlejší nebo dokonce odpadní produkty výroby esenciálních olejů, historicky mnoho výrobců vyrábělo právě hydroláty cíleně a vedlejším, okrajovým produktem byly často naopak esenciální oleje.
Zejména tomu tak bylo v případě destilace květů, která má obzvláště nízkou výtěžnost a odvozuje se od ní poněkud zavádějící název “květová voda”. Ta často označuje roztok destilované vody a esenciálního oleje, včetně nutných solubilizátorů a dalších aditiv. Pravý hydrolát obvykle neobsahuje žádné konzervanty kromě max. 4% alkoholu a proto je potřeba brát na vědomí omezenou dobu trvanlivosti. Jejich vůně je podstatně jemnější než u esenciálních olejů a často i věrněji připomíná výchozí surovinu. Díky své šetrnosti jsou vhodnými produkty i pro ošetřování dětí, seniorů, zvířat a jinak citlivých jedinců. V kuchyních arabských zemí se odedávna hydroláty běžně používají k osvěžení, pití, přípravě dezertů a dalších receptur.
Vyrábíme hydroláty zakázkově a sezónně, na základě individuální objednávky.